Портланд стана първият град в САЩ, който забранява използването на технологии за разпознаване на лица както от държавни институции, така и от частни лица на обществени места. И двете решения бяха приети единодушно от законодателите, предава technews.bg.

"Жителите на Портланд никога не трябва да се страхуват, че техните права за неприкосновеност на личния живот ще бъдат използвани от държавни или частни институции", заяви кметът на Портланд - Тед Уилър.

Мерките за ограничаване на използването на технологиите за разпознаване на лица в САЩ се обсъждат отдавна. Според публикации по темата, примерът на Портланд може да бъде последван от Бостън, Оукланд, Сан Франциско и други градове.

Банките, денонощните магазини, лекарските кабинети, развлекателните заведения, хотелите, станциите за обществен транспорт, Uber, Lyft и ресторантите са местата, където използването на технологии за разпознаване на лица вече е незаконно. Изключение правят църкви, частни къщи, частни клубове и институции.

Лица, работещи за правителството или частния сектор, могат да използват технологията, за да отключват своите устройства, както и да маркират хора или да използват филтри за лица в социалните медии. Ако се установи, че някой нарушава закона, ще му бъде налагана глоба до 1000 долара на ден.

По-рано тази година технологични гиганти като Amazon, IBM и Microsoft забраниха на полицията да използва техните технологии за разпознаване на лица, като се позоваха на недобронамереност и липса на строги разпоредби. Microsoft всъщност не е против използването на нейната технология, но иска властите стриктно да я регулират.