Илън Мъск казва, че ще поеме съдебните разноски на всеки, който е бил уволнен от работа само заради един туит.

"Ако сте били несправедливо третирани от работодателя си поради публикуване или харесване на нещо в нашата социална мрежа, ние ще финансираме съдебните ви разноски", написа в Х (бившия Twitter) милиардерът.

Шефът на SpaceX иска да изгради ореол на защитник на свободата на словото. Факт е, че цензурата в неговата социална мрежа е много по-малко, отколкото във Facebook или Instagram. Освен това предприемачът винаги се е застъпвал за свободното изразяване и не се е страхувал да споделя критични коментари.

В някои страни тъй наречената "кансел култура" е започнала да се превръща в масово явление. Всеки изказал публично по-различно от общоприетото или противоречиво мнение бързо може да стане мишена на атаки и да изгуби работата си. Много често жертвите не са известни личности, а обикновени потребители.

Въпреки това изявлението на Мъск може да се нарече лицемерно - той също е уволнявал хора заради туитове.

Милиардерът съкрати хиляди от служителите на Twitter, когато закупи социалната мрежа. Някои от тях бяха уволнени заради критични към него коментари.

Използването на термина "ние" от Мъск в публикацията му предполага, че Twitter ще бъде лицето, което издава чековете, но като се има предвид, че компанията все още е много на червено, не е ясно откъде изобщо ще дойдат парите.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО