Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск вече притежава 9,2% от Twitter , съобщава Bloomberg News.

Мъск отдавна е един от най-популярните потребители на Twitter. Наскоро той попита своите над 80 милиона последователи дали платформата държи на свободата на словото.

"Свободата на словото е от съществено значение за функциониращата демокрация. Вярвате ли, че Twitter стриктно се придържа към този принцип? Последиците от тази анкета ще бъдат важни", написа предприемачът на 25 март.

Малко над 70% от анкетираните смятат, че Twitter не прави необходимото за защита на свободата на словото.

"Като се има предвид, че Twitter служи като де факто обществен градски площад, неспазването на принципите на свободата на словото фундаментално подкопава демокрацията", сподели Мъск на следващия ден.

Милиардерът допълни, че обмисля създаването на нова социална мрежа. Изглежда обаче Мъск е решил да придобие контрола над вече съществуваща такава.

Близо две седмици след анкетата стана ясно, че Мъск е отделил 2,89 милиарда долара, за да придобие 9,2% от акциите на Twitter.

Мъск описва себе си като "абсолютен защитник на свободата на словото". Той е критикувал в миналото социалните мрежи и големите медии, че не отразяват всички гледни точки и понякога налагат цензура. Шефът на Tesla и SpaceX смята да използва дяла си в Twitter, за да направи повече за свободата на словото в платформата.

Цената на акциите на Twitter се повиши с над 25 процента след новината за инвестицията на Мъск.

Към днешна дата 5 инвеститора държат общо 30% от акциите на Twitter. Това са Morgan Stanley, Vanguard, BlackRock, State Street Corp и Lone Pine Capital.

След покупката си Илон Мъск се превръща в най-големия акционер в социалната мрежа, измествайки Morgan Stanley от първото място.