Илон Мъск заплаши да се оттегли от сделката по придобиване на Twitter за 44 милиарда долара. Той обвини социалната мрежа, че е "осуетила" исканията му да научи повече за потребителската й база.

В писмо, подадено до регулаторите, Мъск каза, че има право да направи собствено разследване на това, колко са акаунтите на ботове в Twitter.

Twitter обаче настоява, че няма смисъл от извършването на подобно разследване, защото фалшивите профили били под 5%.

"Като бъдещ собственик на Twitter, г-н Мъск има ясно право на исканите данни, които да му позволят да се подготви за прехвърлянето на бизнеса на Twitter", пише в писмото адвокат Майк Ринглър.

"Въз основа на поведението на Twitter до момента и по-специално на последната кореспонденция на компанията, г-н Мъск вярва, че компанията активно се съпротивлява и осуетява правата му за информация", се казва в писмото.

Спорът породи повече съмнения относно бъдещето на поглъщането, което бордът на Twitter одобри през април.

"Twitter има и ще продължи да споделя съвместно информация с Мъск, за да завърши сделката в съответствие с условията на споразумението за сливане", се казва в изявление на компанията.

Мъск първо повдигна въпроса за спам акаунтите в социалните мрежи миналия месец, заявявайки, че сделката е задържана, но той остава ангажиран с придобиването.

Бордът на Twitter възнамерява да "завърши поглъщането на договорените цена и условия". Възможно е при отказ Мъск да бъде съден и накаран да плати 1 милиард долара компенсации.

Въпросът колко от акаунтите в социалната мрежа са фалшиви и принадлежат на ботове става все по-интересен, коментират запознати.