Индийското правителство забрани на потребителите да използват услугата за сателитен интернет Starlink. SpaceX стартира предлагането й на 1 ноември в Индия, като за целта компанията е регистрирала своя бизнес в Индия.

"Starlink трябва да спазва разпоредбите и да се въздържа от "резервиране/предоставяне" на сателитни интернет услуги в Индия с незабавно действие", се казва в официалното съобщение на правителството.

Причината се крие в липсващия лиценз на Starlink.

Индия, както и някои други големи държави в региона, имат стимул да контролират в по-голяма степен трафикът на своите потребители. Русия например забрани дейността на Starlink на своя територия и смята да създаде свой сателитен интернет.

Индия може би няма да е в позицията да изгради скъпоструваща мрежа от сателити. Стратегията на Делхи ще е да наложи исканията си на SpaceX. Компанията на Илон Мъск би спечелила много от това дейността й да е позволена в Индия. На субконтинента живеят над милиард души, а интернет връзките не са добре развити извън големите градове. Печалбите за Илон Мъск биха били огромни, ако той предостави достъпен навсякъде интернет в Индия.