Малайзия ще предприеме правни действия срещу Meta заради това, че не премахва "вредно съдържание", предава БТА.

Напоследък във Facebook се наблюдава значителен обем обиди срещу краля, расово и религиозно напрежение, клевети, реклами на хазарт и измами, твърди в своето изявление Комисията за комуникации и мултимедия на Малайзия.

Тя също така заяви, че Meta не е предприела достатъчно действия въпреки многократните искания и че е необходимо да се предприемат правни действия за насърчаване на "отговорността за киберсигурността" и за "подобряване на защитата на потребителите".

Малайзия е монархия, а 63% от местното население изповядва ислям. От 2019 година властта попада в ръцете на султан Абдул. Макар тя да е ограничена от конституцията, то монархът играе важна роля при сформирането на правителство.

Продължава дебат дали законите и обществените норми в Малайзия трябва да са обвързани с исляма или да са със светски характер. Всичко това най-вероятно води до разгорещени дебати в социалните мрежи.

Някои правителства в Югоизточна Азия често отправят искания да бъде сваляно съдържание. През 2020 г. Виетнам заплаши да затвори Facebook в страната, ако не се съобрази с изискването на правителството и не цензурира повече местното политическо съдържание в платформата.

Миналата година правителството каза, че социалните медии във Виетнам са премахнали повече от 3200 публикации и видеоматериали през първите три месеца, тъй като са съдържали грешна информация и са нарушавали законите в страната.

През 2019 г. в Индонезия Facebook свали стотици акаунти, страници и групи, свързани с медия за фалшиви новини.