Пропалестински активисти стартираха кампания, целяща понижаването на рейтинга на Facebook в магазините на Apple и Google, съобщава NBC News.

Активистите протестират срещу цензурата, която според тях Facebook налага върху палестинските акаунти, заглушавайки новините от ивицата Газа и Западния бряг. Резултатът е, че рейтинга на приложението е сринат до 2,3 звезди в магазина на Google. Виждат се мнозинството от ревюта с една звезда.

В App Store на Apple рейтингът също е паднал до 2,2 от максимални 5 звезди.

Facebook третира ситуацията като високо приоритетен проблем, споделят вътрешни източници пред NBC.

Вместо обаче да преразгледа политиката си за цензура, социалната мрежа е изпратила писмо до Google, в което моли да се ограничат възможностите за коментари и ревюта.

Facebook са поискали премахване на отзивите и от Apple, но компанията от Купертино е отказала.

"Съществува тясно сътрудничество между големите социални мрежи и израелското правителство, които злоупотребяват с това и се опитват да заглушат гласовете, изказващи се срещу израелската окупация", заявява Надим Нашив от палестинската организация 7amleh.

"Facebook не цензурира потребителите си и прилага политиките си еднакво за всички, "независимо кой публикува или техните лични убеждения", заявява говорител на Facebook пред The Verge.

Говорителят добави, че компанията разполага със специален екип, включващ хора, говорещи арабски и иврит, които "следи ситуацията отблизо и е фокусиран върху това да се уверим, че вредното съдържание се премахва възможно най-бързо, а грешките в изтриването се поправят моментално".