Американският рапър Кание Уест обяви намерението си да закупи социалната мрежа Parler, която е популярна сред консерваторите в САЩ и привържениците на Доналд Тръмп, предадоха АФП и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"В свят, в който консервативните възгледи се смятат за противоречиви, трябва да сме сигурни, че имаме правото да се изразяваме свободно", заяви изпълнителят, който от известно време се представя с името Йе.

Сумата на сделката, която се очаква да приключи през четвъртото тримесечие на тази година, не се съобщава.

В последните седмици Кание Уест се оказа в центъра на няколко скандала. Той публикува в Instagram и Twitter коментари, смятани за антисемитски, а преди това се появи с тениска с надпис "Животът на белите има значение" по време на Седмицата на модата в Париж. Това е обратният на известния лозунг "Животът на чернокожите има значение", емблематичен за антирасистките протести в САЩ през 2020 г.,

Акаунтите на изпълнителя в социалните мрежи бяха ограничени след определените като антисемитските публикации.

"Йе прави революционна стъпка в медийното пространство на свободата на словото и никога повече няма да се притеснява, че ще бъде изгонен от социалните медии", заяви Джордж Фармър, главен изпълнителен директор на Parler.

Популярността на социалната мрежа Parler, която стартира през 2018 г., рязко скочи, след като Доналд Тръмп беше окончателно изгонен от Twitter. Това стана малко след нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., като бившият президент на САЩ беше обвинен в подстрекаване на поддръжниците си към насилие, припомня АФП.

Тогава компаниите Apple и Google, осъждайки нарастващите заплахи от насилие, бързо я премахнаха от платформите си. Уеб услугите на Amazon също бяха решили да не хостват социалната мрежа повече на своите сървъри.

Parler отново се появи в App Store през април 2021 г. и в Google Play Store през септември 2021 г.