За пореден път главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, обяви, че се тревожи за въздействието на технологията, която той и компанията му активно разработват. Този път създателят на ChatGPT заяви, че се страхува за бъдещето на демокрацията.

По думите му висококачествени и хипер-насочени реклами, синтетични статии и ново поколение фалшиви новини, генерирани от изкуствен интелект ще окажат твърде голямо въздействие върху избирателите.

"Нервен съм от въздействието, което изкуственият интелект ще има върху бъдещите избори (поне докато всички свикнат с него)", написа Алтман.

Това е справедливо безпокойство. Медиите, генерирани от изкуствен интелект, вече са използвани в множество реклами на американски кампании, свързани с изборите през 2024 г.

Особено популярна стана фалшива новина, с генерирана от AI снимка, на бомбен атентат близо до Пентагона. Информацията успя да повлияе на фондовата борса в САЩ.

Друг пример е клип, разчитащ на генерирани снимки, за да покаже как би изглеждал втори мандат на Байдън.

Използването на AI за генерирането на фалшиви новини и снимки има потенциала да разпали и без това бушуващите културни войни и да усили предубежденията сред избирателите. Технологията може да наклони везните на избора, помагайки за създаването на по-фини манипулации.

Сам Алтман обаче печели от инструментите, за които редовно предупреждава, че са опасни.

"Въпреки че не е цялостно решение, повишаването на осведомеността за рисковете е по-добро от нищо", отговори той на критиците си в X (бившия Twitter).