Компютрите все ще не са станали масово разпространени в Северна Корея, но азиатската страна е създала своя собствена операционна система - Red Star OS.


Вижте как изглежда севернокорейската ОС >> >> >>


На външен вид Red Star прилича на OS X на Apple, като специалисти разкриват, че операционната система най-вероятно е създадена на основата на Linux Fedora, разкриват немските IT специалисти Флориан Груно и Никлас Шайс пред агенция "Ройтерс".

През 2013 година благодарение на визита в Пхенянския научно-технологичен университет най-новата версия на Red Star изтича извън Северна Корея.

Операционната система изглежда на пръв поглед нормално - със Apple-ски дизайн, със своя модифицирана версия на Mozilla Firefox, офис пакет, аудио и видео плеъри и дори игри. Операционната система дори има и софтуер позволяващ работата на програми на Microsoft.

Къде се крие голямата разлика?


Red Star има собствена криптираща система, която прави доста трудно за чужди хакери проникването и кражбата на данни.

Потребителите от своя страна са ограничени и дори не могат да деактивират антивирусната система.

Операционната система на КНДР поставя воден знак на всеки файл регистриран в системата, което прави лесно проследяването му - това се прави за да се спре размяната на флашки със западни филми и музика, тъй като държавата веднага ще разбере кои са притежателите на тези файлове.

Въпреки явната си шпионска насоченост, немските специалисти заявяват, че операционната система разкрива и друго.

Red Star OS е доказателство, че Северна Корея едва ли разполага с хакерските възможности, в които я обвиняват, а по-скоро желае да запази своята кибер изолация.

"Това е операционна система, даваща основните приложения на своите потребители, но тя не е прозрачна за тях, а нахлува в личното им пространство по много скрит начин", завършва Флориан Груно.