От компанията Twitter обявиха, че няма да позволи на политиците да нарушават правилата на платформата безнаказано. Когато това се случи, тя ще ограничава разпространението на туитовете и дори предвижда допълнителни наказания, съобщават нейни представители в блога.

Ако публикация на политик нарушава правилата, то тя не само ще бъде ограничавана, а върху нея ще бъде поставян предупредителен маркер. Освен това потребителите няма да могат да ретуитват или да "харесват" тези публикации. Остава възможността да могат да ги споделят с техен коментар.

Според Twitter това е добър баланс между ограничаване на разпространението на обидна реч, но и запазване на възможността тя да бъде коментирана публично. За сега компанията все още не е приложила новите мерки срещу нито един политик.

Позицията на Twitter е изненадващ контраст спрямо тази на Facebook. Наскоро най-голямата социална мрежа обяви своеобразна амнистия на политиците и заяви, че няма да ограничава техните публикации освен ако няма много сериозни нарушения на правилата. Мярката навлече критики на Facebook, като компанията обяви, че иска да остави политиците да говорят, а хората сами да преценяват посланията им.