Китайският северен пристанищен град Тянжин обяви плановете си за създаване на фонд на стойност 100 милиарда юана, което прави 16 милиарда щатски долара, за подкрепа на индустрията за развитие на изкуствения интелект, съобщи информационна агенция Синхуа, цитирана от technews.bg.

Китай има амбицията да се превърне в световен лидер в сферата на изкуствения интелект до 2025 г. Страната се надява да отнеме лидерската корона от САЩ в сектора. С това е пряко свързано и засиленото международно напрежение относно военните приложения на технологията, коментира Ройтерс.

Тянжин ще вложи средствата в развиващи се сектори като интелигентни роботи, хардуер и софтуер. Градът ще отдели и 30 милиарда юана в подфонд за интелигентни устройства и AI-модернизация на традиционните индустрии.

Сун Уенки, заместник-кмет на Тянжин, обеща финансова подкрепа до 30 милиона юана за всяка научноизследователска институция, независимо дали е орган на провинциално или национално ниво, която се установи в Тянжин.

Градът също така ще създаде отделен фонд на стойност 10 милиарда юана, за да насърчи интелигентното производство, добави Синхуа, но не уточни график за създаване на фонда.