По пътищата в България се движат над 2.5 милиона автомобила, като само в София броят им е милион. Да имаш собствена кола обаче идва и с някои отговорности. Освен нарастващата цена на моделите, включително и на вторичния пазар, законодателите обмислят и различни рестрикции относно възрастта на автомобила.

Всяка година трябва да инвестирате известно време, за да бъде автомобилът изряден. Сред тези задължения са заплащането на застраховка, данъци, винетки, което често е свързано с чакане по гишета и опашки, както и със съобразяване с работното време на различните офиси.

Дигитализацията обаче предлага начин за облекчение на родните шофьори. Тя може да замени чакането по опашки с комфорта на дома ви.

"Гражданска отговорност" в сайта на А1

Собствениците на автомобили вече могат да сключат застраховка "Гражданска отговорност" изцяло онлайн. Гишетата остават в миналото и,

за да сключите задължителната "Гражданска отговорност", е достатъчно само да влезете в сайта на А1.bg.

Още по-добрата новина е, че услугата е достъпна за всички - дори и за потребителите на други телеком оператори.

Както знаем, застраховка "Гражданска отговорност" е задължителна за всички моторни превозни средства на територията на България. Тя покрива финансовата отговорност на застрахования в случай на причинени имуществени и неимуществени вреди на трети лица, свързани с използването на притежаваното от тях моторно превозно средство (МПС).

За новата услуга А1 си партнира със ЗК "Лев Инс" АД. Сумата на застраховката се изчислява индивидуално за всяко МПС, с възможност да бъде платена еднократно, както и разсрочено на две или четири вноски.

Плащането става бързо, лесно и сигурно с банкова карта на самата интернет страница.

Ползите

На първо място, онлайн услугата пести време. Вместо да ходите до офис на застрахователен брокер, можете да направите всичко от телефона. Така няма да ви се налага да ползвате за тази задача обедната си почивка или да бързате след работа. Няма да ви се налага и да чакате пред застрахователни офиси.

Така стигаме и до втория най-голям плюс, а именно комфорта. Сключването на онлайн застраховка може да стане навсякъде, стига да имате интернет. Можете да я направите както от своя домашен компютър, така и от смартфона си, докато сте на връх Мусала.

Освен това не трябва да се съобразявате с работния график на застрахователни офиси. Онлайн застраховката може да се сключи в най-удобното за вас време.

Процесът

Сключването на застраховка "Гражданска отговорност" изцяло онлайн става по изключително лесен и бърз начин.

На първо място е необходимо потребителят да влезе в сайта на А1, където ще попълни специално разработената онлайн форма. Въз основа на нея той сключва договор за застраховка от разстояние със ЗК "Лев Инс" АД чрез А1. Застраховката се активира веднага след получаване на потвърждение, изпратено до клиента със SMS и имейл.

След това, в срок до три работни дни всички необходими документи, включващи полица, стикер и сертификат Зелена карта, ще бъдат доставени по куриер на посочен личен адрес, или до офис на Speedy, напълно безплатно, независимо в коя точка на България се намират клиентите.

А1 ще напомнят на потребителя и за предстояща вноска или изтичаща полица.

Все повече услуги - онлайн

Вероятно сте чували за електронната държава. Спестеното време, пари, а понякога и нерви характеризират най-добре процеса по предоставяне на все по-голям брой административни услуги онлайн. Но дигиталната трансформация не приключва с държавата.

Благодарение на иновациите на А1 в мобилния интернет и предлагането на онлайн услуги, все повече неща от физическия свят се пренасят в дигиталния. Ползите от това са изцяло за потребителя.

Така например с А1 Wallet можете да превърнете смартфона си в портфейл. С него може да плащате както онлайн, така и в кварталния магазин с ПОС терминал и да изпращате и получавате пари на ваши близки и приятели. В паузата от скролване в социалните мрежи, можете например да си платите сметката за ток или вода - отново без да се редите на гишета.

Възможността за милиони шофьори да сключат онлайн застраховка "Гражданска отговорност" от комфорта на своя дом и без да ходят до офиси е още един пример за ползите от дигитализацията на услугите в България, в което А1 има сериозни традиции.