Американският мобилен оператор Verizon обяви ново сътрудничество с гиганта в електронната търговия Amazon. Целта на партньорството им е използване на сателити за разширяване на широколентовото покритие в селските райони.

Съвместната им работа първоначално ще се съсредоточи върху разширяването на LTE и 5G услугата на Verizon, с помощта на проекта Kuiper на Amazon. Така с интернет ще бъдат снабдени най-напред районите на САЩ с малко или никакви високоскоростни услуги.

По-късно двете компании се надяват да предложат единен достъп до интернет за индустриални потребители по целия свят, включително интелигентни ферми и транспорт.

В момента те уточняват техническите изисквания за широколентов достъп в селските райони. Оттам обаче не се ангажираха с конкретен срок, в който се очаква новата интернет услуга да стане факт.

Припомняме, че Amazon наскоро организира изстрелвания на ракети за проекта Kuiper, но не очаква дори половината от спътниците да стигнат до ниска околоземна орбита до 2026 година. Надеждите са цялото съзвездие да бъде готово до юли 2029 година.