Втората по големина медийна група в Норвегия - "Амедиа" (Amedia), обяви днес, че е парализирана от атака с рансъмуер (зловреден софтуер с цел искане на откуп), която й попречи да публикува печатните издания на многобройните си местни вестници днес и това положение ще продължи за неопределен период от време, предаде Франс прес.

След като вчера разкри, че е станала мишена на сериозна компютърна атака, "Амедиа" каза днес, че извършителите искат откуп, за да възстановят контрола над хакнатите сървъри.

"Това е една класическа атака за откуп, при която хакери са проникнали в част от нашите сървъри, криптирали са данните ни и са оставили визитна картичка, която обикновено води до искане за откуп", каза директорът на Ай Ти отдела на групата Пал Недреготен.

"Няма да преговаряме в тази насока", каза той пред обществената телевизия Ен Ер Ка.

Кибератаката, която бе извършена през нощта на понеделник срещу вторник, не засяга онлайн изданията на групата, но блокира публикуването на печатни издания, се казва в изявление на групата.

В момента "Амедиа" се опитва да намери резервно решение, за да може отново да печата вестници, каза Недреготен.

"Ще отнеме доста време. Работата за възстановяване на нашите системи е изтощителна", обясни той.

Засега не е ясно, дали хакерите са получили достъп до каквито и да е лични данни на потребителите или служителите. В системата за абонамент се пази в частност информация за имената, адресите и телефонните номера на клиентите на медийната група. "Амедиа" увери, че сред данните няма информация за пароли или дебитни карти, посочва ТАСС.

Групата издава общо над 90 регионални и местни вестника в Норвегия.