YouTube обяви, че ще поведе глобална война срещу блокерите на реклами или т.нар. ad blockers.

Ако потребител използва рекламни блокери, той ще получи известие, което гласи "възпроизвеждането на видео е блокирано, освен ако YouTube не е в списъка с разрешени или рекламният блокер е деактивиран".

Потребителите също ще бъдат подканени да разрешат реклами или да изпробват YouTube Premium. Освен това платформата за споделяне на видео ще предупреди, че видеоплейърът ще бъде блокиран изцяло, ако потребителите продължат да използват рекламни блокери след три видеоклипа.

Платформата за видео е започнала да блокира рекламни блокери по-рано тази година като част от своя малък експеримент.

Въпреки че получи обратна реакция от потребителите по време на малкия експеримент, YouTube има за цел да убеди потребителите или да изберат платения абонамент Premium, или да деактивират рекламните блокери.

В изявление за The Verge мениджърът по комуникациите на YouTube Кристофър Лоутън каза: "Използването на рекламни блокери нарушава Общите условия на YouTube. Рекламите поддържат разнообразна екосистема от създатели в световен мащаб и позволяват на милиарди да имат достъп до любимото си съдържание в YouTube."

Позицията на YouTube относно рекламните блокери е разбираема, като се има предвид, че приходите от реклами са най-големият източник на приходи за платформата. Междувременно много потребители се оплакват, че дори кратки клипове са разбивани от реклами в началото и средата на видеото.