На борсите за криптовалути започна да се търгува ChiaCoin, чиито създатели я позиционират като екологична. Добивът на тази криптовалута изисква не видеокарти или специални майнери, а SSD-та или твърди дискове. Това обаче се оказва проблемен подход.

С пускането на ChiaCoin потребителите започнаха масово да купуват SSD и HDD дискове, като така увеличиха риска от недостиг на сторидж устройствата. Същевременно се оказа, че копаенето на криптовалутата убива бързо SSD-тата, твърди публикация на Hardware Times.

Така например, добивът на ChiaCoim на 512GB SSD го унищожава само за 40-50 дни. Това са ужасяващи цифри, тъй като експлоатационният живот на такива устройства обикновено е 5 години, предава technews.bg.

При криптомайнинг в рамките на два месеца SSD-то презаписва 256 терабайта (TB) данни. Продължителността на живота на устройство с капацитет 1TB намалява до около три месеца, докато животът на 2-терабайтовите SSD пада до шест месеца.

Най-лошото от всичко е, че производителите не предлагат гаранция или замяна на устройства, които "умират" в резултат на копаенето. Много от собствениците на SSD-та, използвани за добив криптовалута, ще се опитат да ги препродадат, предупреждават авторите на публикацията.