Ел Салвадор планира да построи "биткойн град" в основата на вулкан, с криптовалута, използвана за финансиране на проекта, обяви неговият президент.

Градът ще бъде кръгъл - с формата на голяма монета и ще бъде построен в югоизточния регион Ла Унион, каза президентът Найиб Букеле.

"Жилищни райони, търговски площи, услуги, музеи, развлечения, барове, ресторанти, летище, пристанище, железопътен транспорт - всичко, посветено на биткойн", каза Букеле относно новия град.

Добивът на биткойн и други криптовалути се извършва с помощта на скъпи компютри с мощен хардуер.

Найиб Букеле не посочи дати за изграждане или завършване на града, но каза, че смята, че голяма част от обществената инфраструктура ще струва около 300 000 биткойна. Един биткойн в момента се търгува на малко под $60 000. Така цената на градът възлиза на 17 милиарда долара.

Регионът ще се възползва от геотермалната енергия на вулкана Кончагуа, за да захранва добива на биткойн, добави президентът.

Ел Салвадор наскоро стана първата страна, която използва биткойн като законно платежно средство.

Този ход доведе до мащабни протести заради опасенията, че криптовалутата ще донесе нестабилност и инфлация в бедната латиноамериканска страна.