Главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Илон Мъск смята, че знае кой е създал биткойна. И отрича това да е самият той.

Милиардерът даде интервю за подкаста на изследователя Лекс Фридман. Разговорът засегна различни теми като мисиите на SpaceX, колонизирането на Марс, личните връзки и други. А след това Фридман попита Мъск и за това кой според него е мистериозният създател на биткойна, представящ се с името Сатоши Накамото.

"Е, можете да погледнете еволюцията на идеите преди пускането на биткойн и да видите кой стои зад тях", коментира предприемачът. Той добави: "Изглежда, че Ник Сабо вероятно е отговорен повече от всеки друг за развитието на тези идеи. Аз не съм Сатоши."

Ник Сабо е компютърен учен и криптограф. Припомняме, че той помогна за разработването на т. нар. интелигентни договори и ранна форма на криптовалута, наречена "битголд".

Въпреки че криптовалутата така и не се появи, мнозина я смятат за ранен предшественик на биткойна. Технологията за интелигентния договор също така беше използвана като основополагаща част от блокчейна на криптовалутата Ethereum. Ето защо мнозина спекулират, че именно той е бащата на биткойн. Сабо обаче отрича това.