Халюциногенните гъби от рода Psilocybe се използват от най-дълбока древност. Според някои теории те дори стоят зад шаманизма. В дълбока древност, мноо преди хората да се сдобият с писменост те са изяждали малки количества от халюциногенни гъби, получавали са видения и са си давали отговор на необяснимото.

Пренасяме се повече от 10 хилядолетия по-късно, за да ви запознаем с германеца Кристън Ангермайер. Инвеститор, набрал милиарди за своите проекти, включително от холдинги, като мултинационалния конгломерат SoftBank. Според Bloomberg една от фирмите му, Compass Pathways, посветена на лековитите свойства на псилоцибина се оценява на 2 милиарда долара, които по думите му могат да се използват за справяне с депресията.

Гъбите и криптовалутите

"Това бе най-смислено нещо, което някога съм правил през целия си живот", каза милиардерът за пътуване посветено на консумацията на халюциногенни гъби през 2015 в Карибите.

Цитатът, както и статията на в. "Гардиън" по темата обаче са твърде общи и не разкриват много.

Милиардерът обаче не разкрива как точно това е станало. Вместо това той публикува "вдъхновяващи" цитати от Руми и други автори в своя Twitter профил.

Питър Тийл подкрепя различни крипто проекти

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ангермайер е получил сериозни инвестиции от милиардерът Питър Тийл - либертарианец трансхуманист и един от създателите на PayPal, чиято мечта е да живее вечно.

Инвестиция

Множество милиардери, солидни компании и дори държави започнаха да инвестират в криптовалути. Някои виждат в тях бъдещето на финансовия свят и междувалутните трансакции. Според мнозина именно крипто парите ще заменят фиатните такива. Други гледат практично и виждат в биткойн и останалите "монети" изгодна инвестиция. Те могат да купят криптовалута, когато цената й е ниска, а след това да я продадат, когато е висока.

Не е малък броя на хората, които гледат на биткойна, като на актив. Според тях той би устоял възможна инфлация и като цяло е сигурно място да държат парите си.

Някъде тук трябва да споменем и за Майкъл Бъри, който стои на много по-различни позиции от Ангермайер. Кой е Майкъл Бъри ще попитате? Това е един от малцината очаквали голямата икономическа криза от 2008 година. Той дори е изигран от Крисчън Бейл във филма The Big Short.

The Big Short е добър начин да се запознаете с кризата от 2008 г.

Снимка: IMDB

По думите му биткойнът е нищо повече от "спекулативен балон, подхранван от дълга".

"Крипто светът винаги е създавал нови "магически зърна", който да се продава за действителни пари - първо биткойни, след това алткойни, след това ICO токени, след това DeFi, сега NFT", допълва Бъри.

Магията

Истината е, че няма нужда да вземате "магически" гъби, за да разберете биткойн. Към въпроса трябва да се подходи най-напред икономически. Търсени ли са криптовалутите и готови ли са хората да дават пари за тях? Да. Възможно ли е с криптовалутите да се осъществяват плащания? Да. Възможно ли е на тях да се гледа като средство за краткосрочна или дългосрочна инвестиция? Отговорът, макар и малко по-сложен, отново е да.

Криптопарите донякъде напомнят и хартиените такива - все пак ние сме решили за наше улеснение в търговията да даваме стойност на късчета хартия или на поредица от 0 и 1. Разликата е, че подобно на златото, повечето криптовалути е невъзможно да се напечатат повече. Количеството им в обръщение не е безграничен и не се определя от например - Федералният резерв на САЩ.

Наскоро биткойнът достигна рекордна цена от 60 000 долара

Снимка: iStock by Getty Images

Това не означава, че цената им ще е винаги стабилна. Сегашният бум много прилича на този от 2018 г., когато един биткойн струваше 20 000 долара. Днес пикът е около 60 000 долара. Това ще накара мнозина да продадат с цел печалба, а това ще свали цената. Така е възможно да се задвижи потенциален домино ефект, който да доведе до допълнителна продажба и спад в цената.

Но биткойн "балонът" никога няма да се спука в истинския смисъл на думата и цената да достигне до $0. Това важи за много други "балони", включително жилищния пазар, чиито цени днес са меко казано възстановени, спрямо кризисната 2008 г. Според мнозина експерти дори цените на имотите да паднат, а "имотния балон" да се спука, то те едва ли биха могли да паднат с повече от 10, 15 или дори 20 процента. Подобна е ситуацията на крипто пазара.

Според мнозина крипто валутите вече са твърде големи, за да се срутят

Снимка: КОНТРАКС

Това е така, защото винаги ще има собственици на крупни суми. Те използват валутата за търговия, инвестирали са твърде много и нямат намерение да продават на загуба или пък идеалисти, вярващи в нейното бъдеще.Благодарение на тях потенциалния срив ще бъде удържан, а цената на криптовалутите - стабилизирана.

Бъдещето на биткойна и останалите "монети" се гарантира и от големите имена, които вече го използват за разплащане. Такива са не само Tesla, но и американския телекомуникационен гигант AT&T, който от 2019 г. приема разплащания в биткойни.

Веднъж когато цената се стабилизира, инвеститорите отново ще започнат да купуват и е възможно да се стигне до нов още по-висок пик.

Риск и демокрация

Демократичността е нещото, отличаващо биткойн и другите криптовалути от останалите активи и акции, които могат да се търгуват и в които може да инвестирате с цел печалба. Как е възможно това, ще попитате вие?

Много просто, за да играете на борсата или на някои от другите пазари ви трябват лицензи, които са скъпи и трудни за изваждане. В някои случаи може да участвате, единствено ако притежавате големи суми. Мнозина правят търговията си чрез посредници.До скоро това бяха единствените ви опции.

В последно време са много популярни и платформите, предлагащи трейдинг и брокерски услуги. Те имат по-прозрачни таксите и комисионите, които начисляват, а в замяна предлагат лесна и достъпна за почти всеки възможност да се включи в света на "трейдърите".

Проучете пазара преди да инвестирате

Снимка: Shutterstock

Покупката на криптовалути по правило е достъпна за всеки, не се искат предварителни акредитации, като малко след като сте решили, може да имате крипто портфейл с койни. Това прави пазара привлекателен за множество малки инвеститори, които играят наравно с "големите".

Трейдинг платформите също се възползват от крипто пазара, като предлагат лесна възможност за инвестиция на своите клиенти.

Рискът обаче е значителен и също трябва да се има предвид. В света на трейдинга 75% от дребните играчи губят пари. При криптовалутите процентът може би е по-добър, но вероятно мнозина нови и впускащи се без предварителна информация играчи са загубили.

Именно заради това е много важно да следвате два много ценни съвета.

Първият е да проучите добре ситуацията. Добре познатата максима гласи, че информацията е сила. В този ред на мисли едва ли е добре да се впускате "на сляпо".

Вторият е свързан с това, в което инвестирате. Специалистите съветват да започнете с малки инвестиции в някой от тъй наречените алткойнове. Това ще ви научи да следите пазара, да се учите в движение и в крайна сметка да започнете да използвате криптото или като валута или като актив. Добри алтернативи на биткойна с доста ниска цена, но възможна перспектива са Cardano, Litecoin, Stellar, Binance Coin и други. За сега обаче титлата най-добър "алткойн" принадлежи на Ethereum.

Веднъж инвестирали малка сума, която да е по джоба ви, вие ще започнете да разбирате много повече от крипто света. Може би това е имал предвид Ангермайер от началото на текста - няма как да разбереш нещо, което ти е непознато.