Binance - най-голямата в света компания за търговия с криптовалути, е постигнала сделка да купи конкурента си FTX за неназована сума, съобщи Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Чжао написа днес в туит, че в FTX "има значителен недостиг на ликвидност" и след като фирмата е поискала помощта на Binance, двете компании са подписали необвързващо писмо за намерение, насочено към пълното придобиване на http://FTX.com и помощ за покриване на недостига на ликвидност".

Сам Банкмън-Фрийд, основателят и главен изпълнителен директор на FTX, потвърди споразумението, също в "Туитър".

Binance и основателят й Чанпън Чжао бяха първия инвеститор в FTX, на с увеличаването на популярността на по-младата платформа отношенията между двете започнаха да се обтягат. Двамата ръководители от няколко месеца взаимно си отправят критики. Отношенията им достигнаха най-ниската си точка по-рано тази седмица, след като Чжао оповести, че продава своите FTT - криптовалутата, свързана с платформата FTX, които бе получил при излизането си от компанията миналата година.

Котировките на няколко криптовалути скочиха при новината, допълва специализираното издание "техкрънч".

Binance е платформата за търговия с криптовалути с най-голяма пазарна капитализация в света - оценява се на над 300 млрд. долара. FTX бе оценена на 32 млрд. долара при последния кръг за набиране на финансиране, който се проведе през януари тази година.

Придобиването обхваща само операциите на FTX извън САЩ.