Изчислителната мощ на електрическите автономни автомобили нараства експоненциално. Те изискват някои сериозни спецификации, за да се управляват ефективно и да гарантират безопасността на своите пътници.

Ето защо при този клас автомобили се гледа не само това колко мили могат да изминат с едно зареждане, а и какви са компютърните им способности.

Такъв е и примерът с новото возило канадската компания за превозни средства и скутери Daymak. То се нарича 2023 Spiritus и представлява автономна електрическа кола, която може и да добива криптовалути по време на зареждане.

Според прессъобщение на компанията, от юни насам тя е привлякла 350 милиона долара от предварителни поръчки. При поръчките Daymak приема и заплащане с криптовалути, включително Doge, Etthereum и Cardano. "Когато Spiritus бъде пусната на пазара, ще предизвика блокчейн революция", се казва още в изявлението към медиите.

И други производители на автомобили вече внедряват мощни компютри в автомобилите си. Американският разработчик на процесори NVIDIA например е в челните редици при разработката на оборудване, предназначено за автономни превозни средства.