Първите емотикони - изобразено с двоеточие, тире и скоби, изобразяващи усмихнато и намръщеното лице - се продават на онлайн търг като незаменим токен (NFT), предаде ДПА.

Наддаването е организирано от намиращата се в Далас аукционна къща "Херитидж окшънс" и ще продължи до 23 септември.

Лотът, в който символите са включени, съдържа също две есета, написани за тях от създателя им Скот Фалман, както и подписан, поставен в рамка сертификат.

Фалман, който е професор по компютърни науки в университета "Карнеги Мелън", създава двата изключително популярни днес символа през септември 1982 г. Идеята му е последователността от двоеточие, тире и затворени скоби да означава шега.

Той предлага също комбинацията от двоеточие, тире и отворена скоба да се използва със значение на "сериозен съм".

Скоро след това тези символи започват да се използват за изразяване на щастие или тъга.

Първоначалната цена, определена от "Херитидж окшънс", е 1000 щатски долара. Тя вече надхвърля 2100 щатски долара, а наддаванията са до 23 септември.

Незаменимите токени - уникален цифров маркер, криптиран в подписа на автор, който потвърждава собствеността и автентичността му, са най-новата инвеститорска мания на фона на бързото разрастване на пазара на цифрово изкуство.

През март аукционната къща "Кристис" продаде за близо 70 милиона долара изцяло дигиталната творба "Всекидневия - Първите 5000 дни" на американския цифров художник Майк Уинкълман, известен като Бийпъл. Това е най-скъпият незаменим токен, продаден досега