Редица животни са застрашени от изчезване заради човешката дейност и климатичните промени. Сега обаче можем да си "купим" някои от тях. Световната фондация за дивата природа (WWF) в Обединеното кралство стартира проект за продажба на NFT-та на застрашени видове и набира средства за дейността си.

Припомняме, че NFT (Non-Fungible Token) е концепция, базирана на блокчейн технологията, която позволява даден дигитален актив да бъде определен като уникален. Това може да бъде всякакво цифровизирано съдържание или информация.

Критиците побързаха да осъдят "лицемерието на природозащитниците", използващи технологии, които са разрушителни за околната среда като добива на криптовалути, съобщава блогът Climate Home News. Съсипването на околната среда в крайна сметка вероятно само ще влоши нещата за застрашените животни.

Само че проектът, наречен NFA, е изграден върху екологичния блокчейн Polygon. WWF-UK твърди, че въглеродният отпечатък на платформата е еквивалентен на емисиите от чешмяна вода.

Не всички са убедени в това. "Polygon регистрира транзакции в Ethereum и блокчейна PoW, който има въглероден отпечатък като този на цяла Швеция", коментира пред Euronews Green Пийт Хаусън, старши преподавател в университета в Нортумбрия.

На сайта на WWF-UK е отбелязано, че "точно като NFT-тата, проектът NFA е лимитиран, защото и самите животински видове съществуват само в ограничен брой".