Служители на полицията в Кюстендил са открили ферма за добив на криптовалута в града, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Полицейските служители трябвало да окажат съдействие на електроразпределително дружество при влизане в обект, неправомерно присъединен към електроразпределителната мрежа.

Добивът на криптовалута изисква големи количества електричество, тъй като обикновено във една ферма има десетки компютри с мощна конфигурация. Именно сметките за ток са основната спънка пред много ентусиасти да започнат добив на крипто валута.

На място е установено оборудване с висока стойност, каза говорителят на полицията Катя Табачка. В помещението са били двама мъже от столицата - на 38 и на 31 години, които са наематели на обекта.

Последвали са процесуални действия в други два обекта - в Кюстендил и в с. Ваксево, наети от същите двама мъже. Единият от обектите е бил във фаза оборудване, а в е имало подготовка за осъществяване на дейност.

Двамата мъже са задържани с полицейска заповед за 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство под прякото ръководство на Районната прокуратура в Кюстендил, назначени са и множество експертизи, допълниха от полицията.