Робърт Ф. Кенеди-младши заяви, че подкрепя обезпечаването на щатския долар с "твърда валута". Такава според него може да е не само златото или среброто, но и биткойните. Според него покритието ще помогне за стабилизиране на американската икономика.

"Подкрепата на доларовите и дълговите задължения на САЩ с твърди активи може да помогне за възстановяване на силата на долара, да овладее инфлацията и да постави началото на нова ера на американска финансова стабилност, мир и просперитет", заяви кандидата за президент на Демократическата партия, който е племенник на известния американски президент.

Кенеди-младши обясни, че процесът ще бъде постепенен и че в зависимост от успеха на плана той ще коригира размера на подкрепата за долара.

Освен това Кенеди обяви, че ще освободи конвертирането на биткойни в щатски долари от данъци върху капиталовите печалби.

Според него предложеното изключение ще насърчи инвестициите и ще насърчи предприятията да развиват бизнеса си в САЩ, вместо в други крипто-приятелски юрисдикции като Сингапур или Швейцария.

Самият Кенеди притежава биткойни на стойност до 250 000 долара. Той е един от многото кандидати за президент на САЩ, които правят мащабни обещания, базирани на криптото.

На 14 юли републиканският кандидат за президент и губернатор на Флорида Рон ДеСантис обеща да забрани цифровите валути на централната банка (CBDC), ако бъде избран за президент.

"Ако аз съм президент, в първия ден ще премахнем цифровата валута на централната банка. Свършен. Мъртъв. Това не се случва в тази страна", каза ДеСантис.

Съществуват основателни страхове, че CBDC имат потенциала да бъдат ползвани от държавата за ограничаване на финансовата свобода. Вместо това ДеСантис се застъпва за неподлежащите на регулации децентрализирани криптовалути.