Незаменяем токен (или NFT), свързан с Едуард Сноудън, е бил продаден на търг с цел благотворителност. Събраната сума от продажбата възлиза на 2224 етериума (криптовалутата Ethereum) или около 5,5 милиона долара.

NFT (Non-Fungible Token) е концепция, базирана на блокчейн технологията, която позволява даден дигитален актив да бъде определен като уникален. Това може да бъде всякакво цифровизирано съдържание или информация.

Озаглавено "Остани свободен" (Stay Free), цифровото произведение на изкуството използва страниците от решението на съда за това, че дейностите на Агенцията за национална сигурност за масово наблюдение, разкрити от Едуард Сноудън, са в нарушение на закона. Там се вижда и изображение на самия него.

Резултатът от търга далеч надхвърля огромната сума пари от 2,9 милиона долара, която създателят на Twitter Джак Дорси получи за своя първи туит, продаден под формата на NFT миналия месец. Подобно на Дорси, Сноудън няма да прибере приходите от търга. Събраните средства ще бъдат прехвърлени на фондация "Свобода на печата" - организацията с нестопанска цел, на която той е президент.

Припомняме, че Едуард Сноудън избяга от САЩ, след като през 2013 г. даде гласност на секретна информация на Агенцията за национална сигурност. Тогава той получи убежище в Русия. Американските власти от години искат разобличителят да се върне, за да се изправи пред наказателно производство по обвинения в шпионаж.