Rolex е един от най-разпознаваемите производители на луксозни часовници, произвеждащ приблизително един милион часовника годишно. Моделите на Rolex са били носени от хора като Джеймс Бонд, редица президенти и други знаменитости. Поради популярността на Rolex и особено на модели като GMT-Master II или Submariner, не е изненада, че има много произведени реплики и имитации на Rolex. Ние от онлайн магазин Chasovnici-bg.com ще разгледаме в този материал някои признаци, които могат да сочат, че е фалшив един часовник Rolex.

За някои притежаването на истински и оригинален часовник Rolex е по-скоро символ на статус и по-малко за механиката или историята на марката, но купуването на фалшив Rolex никога не трябва да бъде решението. Ето няколко съвета за откриване на фалшиви часовници Rolex.

Снимка: chasovnici-bg.com

10 съвета за откриване на фалшив часовник Rolex

Когато купувате часовник онлайн, независимо от марката, е важно да се доверите на продавача си и да направите проучване. Въпреки че тези съвети са специфични за Rolex, важат и за много други марки и модели часовници.

1. Неоторизиран продавач

Първо и най-важно е да се доверите на продавача на вашия часовник. Вижте рецензии, други часовници за продажба при търговеца и не се страхувайте да ги наблюдавате за цялото им онлайн присъствие. Ако купувате нови часовници, купувайте само през оторизиран търговец на дребно, ако купувате втора употреба от платформи за свободна продажба, направете проучване за продавача.

2. Проверете "тиктакане" на секундната стрелка

При механичните механизми на Rolex секундната стрелка трябва да се движи плавно и почти безшумно. При реплика на Ролекс може да чуете силно тиктакане на секундната стрелка или по-лошо - при разклащане самия часовник на "дрънчи" от луфтове по механизма.

3. Механични движения

Ако успеете да видите механизма, той трябва да е механичен. Това означава или механизъм с ръчно навиване от короната като в колекцията Cellini, или автоматични механизми със самонавиване като в колекцията Rolex Kermit.

В колекцията Rolex Oyster quartz има няколко кварцови модели с производство от приблизително 25 години. Най-често са или Datejust или Day-Date, това са единствените кварцови часовници на марката и никога не са били произвеждани други кварцови часовници от Rolex.

4. Проверете теглото

Ако можете да видите часовника лично, преди да го купите, почувствайте го в ръцете си, за да добиете представа за тежестта. Часовниците Rolex, дори тези, произведени от неръждаема стомана в сравнение с благородни метали, имат добро и масивно тегло. Неръждаемата стомана като цяло тежи около 100-160 грама, като дамските са по-леки, а стоманените часовници са по-близо до 160 грама. Златните часовници варират от 190-220 грама, а платинените варират от 240-270 грама.

Това може да е малко по-различно при ретро часовниците на Rolex, които използват кухи звена, а не плътни звена на верижките, които познаваме днес. Дори с различно тегло на верижката в ретро колекциите спрямо новите модели, корпусът на часовника пак трябва да е по-тежък от повечето фалшификати.

5. Гърбът на корпуса

Много малко часовници Rolex имат прозрачен заден капак. Само моделите Prince в колекцията Cellini имат тази прозрачност отзад. Въпреки че няма официална информация, има няколко причини, поради които Rolex използват само стоманени задни капаци. Първо, солиден гръб на корпуса ще помогне да запазите часовника водоустойчив. Представянето на прозрачен капак на корпуса добавя повече уплътнения, които трябва да се поддържат във времето, за да се запази водонепроницаемостта.

Друга причина за солиден стоманен заден капак е часовникът да бъде по-тънък. Известно е, че този допълнителен сапфирен кристал на задния капак прави някои часовници много дебели. Rolex Submariner е е с дебелина между 12-15 милиметра, така че добавянето на стъклен дисплей отзад ще го направи още по-дебел на китката.

Плътният гръб на корпуса също не трябва да има гравюри. Това означава, че не трябва да има марка Rolex, лого, референтен номер или други гравюри. Някои хора наистина избират корпусът им да бъде гравиран, за да отпразнуват специален повод, но те също са рядкост на вторичния пазар поради сантиментални причини. Разбира се, винаги има изключения от правилата и има няколко специални модела, редки препратки и някои по-възрастни модели Datejust, които имат гравюри.

Снимка: chasovnici-bg.com

6. Гравюри и серийни номера

Въпреки че не трябва да има никакви гравюри на гърба на корпуса на повечето модели Rolex, трябва да има няколко места, където да търсите конкретни гравюри. Серийните номера на автентичните оригинални часовници Rolex са дълбоко гравирани, а не нещо, което просто е надраскано на повърхността.

От 2002 г. Rolex гравира микрологото (логото с короната на Rolex) на 6 часа на циферблата. Това се вижда с просто око без лупа. Понякога накланянето на циферблата може да помогне това да стане видимо. Ако референтният продукт, който искате да закупите, е произведен през или след 2002 г., това трябва да се вижда. Гравирането е трудно за копиране от фалшификаторите.

При по-старите модели серийният номер ще стои отстрани на корпуса между лъговете на позиция 6 часа. Номерът на модела се намира отстрани на корпуса на 12 часа между издатините.

Ако можете да получите снимка от вашия продавач със сваленa верижка, трябва да има гравюри от вътрешната страна на гърба между рогата за верижката. Това трябва да включва материала, от който е изработен модела и референтния номер.

Снимка: chasovnici-bg.com

Когато разглеждате гравюрите, те трябва да имат чисти ръбове, без разместени букви и цифри и правописни грешки. Някои от тези неща може да са трудни за забелязване или да не са снимани в онлайн обявите, поради което е важно да направите пълно проучване на продавача и модела за всякакви конкретни подробности.

Снимка: chasovnici-bg.com

7. Подробности за циферблата

Подобно на гравюрите върху часовниците Rolex, надписът върху циферблата трябва да се изследва и това ще бъде по-лесно да се различи в онлайн обявите. Текстът трябва да е добре разположен, без балончета и да е прав. Проверете отново за правописни грешки, въпреки че не са толкова често срещани днес, по-старите фалшиви часовници Rolex имат марка "Folex" примерно.

Проверете и за конкретно оцветяване на характеристиките на циферблата. Rolex Explorer II има ясно изразена червена или оранжева стрелка в зависимост от годината на производство. Има и някои "червени" модели Submariner, които са много търсени, което може да доведе до правенето на фалшификати.

Източник: Chasovnici-bg.com