Градските власти в Монреал оповестиха, че тази година слагат край на отдаването под наем на електрически тротинетки поради неспазване на регламентацията за ползването им от потребители, предаде Франс прес.

"Едва 20 процента от тротинетките са оставени на определените за целта места", се казва в комюнике на градските власти. "Това е свързано с предизвикателства в областта на сигурността, с безпорядък и с понякога трудно съжителство с пешеходците."

"Монреал не иска да се превърне в полиция за ползвателите на тротинетки", каза Ерик Алън Колдуел от кметството. Той разкритикува 80-процентното неспазване на регламентацията. "Правейки равносметка на пилотния проект за отдаване под наем на велосипеди и електрически тротинетки, градът констатира, че е налице провал, що се отнася до ползването 680 тротинетки от юни м.г.", отбеляза Колдуел.

В Монреал не е регистриран нито един смъртоносен или сериозен инцидент с отдадена под наем тротинетка.

Някои експерти отбелязват, че хората, които се качват на тротинетките не се отказват от личния си автомобил или градския транспорт, а от вървенето пеша или карането на колело. Така електрическите тротинетки по-скоро увеличават замърсяването, отколкото да намалят размерите му.