Едва ли ще е голяма изненада, ако кажем че днес всеки има смартфон, но почти никой не се възползва максимално от възможностите, които устройствата ни предоставят. Потенциалът на хардуерът се отключва от множеството налични приложения, но потребителите рядко излизат извън зоната на Facebook, Viber и Instagram.

Често забравяме да разглеждаме интересните предложения в Google Play или в App Store и вместо това тъпчем на едно място. А истината е, че и за Android, и за iOS има множество приложения, които буквално биха могли да променят живота ни.

Именно по този повод решихме да ви запознаем с 5-те иновативни задължителни мобилни приложения, ползата от които ще усетите веднага след инсталирането им.

Ето кои са те:

Revolut

Revolut

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това е приложението, което може да промени финансовата индустрия, правейки я много по-изгодна за клиентите, вместо за банкерите. Чрез Revolut може да правите парични преводи навсякъде и без никаква такса. Всеки потребител може да открие своя дигитална сметка, в която лесно да проследява постъпленията и плащанията си.

Освен за изпращане или получаване пари, Revolut позволява валутните обмени без комисионни и при далеч по-изгоден курс. За по-алтруистично настроените приложението позволява лесни и бързи дарения, а най-новата услуга на апликацията е за търговия с акции без комисионна.

Storytel

Storytel

Ежедневието ни по правило е забързано и натоварено. Връщайки се от работа, ние искаме да прекараме малкото ни свободно време със семейството, в почивка, спортувайки и не толкова рядко - вършейки някаква друга работа. В резултат на това много от нас нямат времето да четат, а това се отразява зле на нашето настроение и нивото на общата ни култура. Storytel е приложението, което може да промени тази тенденция. Потребителите в България има достъп до 600+ аудиокниги на български език и 20,000 аудиокниги на английски език.

Огромното удобство на Storytel е, че само с един клик може да започнете да слушате/четете написаното на страниците на топ бестселъри, смразяващи трилъри, завладяващи романи, вдъхновяващи биографии или литературни класики. Ако искате да не губите времето си, когато пътувате до и от работа, то обезателно изпробвайте Storytel. Избраната книга може да се слуша и офлайн, след като бъде специално отделена в личната ви мобилна библиотека на смарт устройството.

В момента може да тествате приложението безплатно за период от 14 дни, за да се убедите сами дали ви допада. След безплатния период услугата струва 9.99 лв /месечно.

Wish - Shopping Made Fun

Wish - Shopping Made Fun

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това е може би най-популярното приложение за пазаруване към този момент. Потребителите харесват апликацията заради нейната достъпност, липса на излишни абонаменти и много лесна употреба.

Wish се ползва от над 300 милиона души. Една от причините за това са честите отстъпки и промоции и естествено - удобството да пазарувате докато си лежите на дивана.

Telegram

Telegram

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Всеки един от нас ползва приложение за чатене и комуникация. Но ако наистина цените сигурността си и не искате да ставате жертва на криминални или правителствени хакери или пък да давате личната си информация на алчни за данни корпорации, като Facebook, то Telegram е решението за вас.

Експертите по киберсигурност са категорични, че заради начина на своето криптиране Telegram е най-сигурният месинджър. Потребителите могат да създават секретни чат стаи или пък самоунищожаващи се съобщения. Въпреки това употребата на апликацията е лесна и дори предлага свой редактор на изображения и гифчета.

SoundCloud - Music & Audio

SoundCloud

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Знаете ли колко полезна информация човек може да си набави от тъй наречените подкасти (аудио предавания, наследници на радио шоутата). Ако знаете, то много вероятно е да имате инсталиран SoundCloud на своя телефон. Ако не - проучете кои подкасти биха ви заинтересували, инсталирайте приложението и започнете да ги слушате.

SoundCloud обаче е идеално и за любителите на по-независима и неконвенционална музика, като в апликацията има колекция от 20 милиона творци - известни и непопулярни, с чието творчество лесно може да се запознаете.