Специалисти по сигурност ще представят следващата седмица на конференцията Black Hat възможност за прихващане на комуникациите в 5G мрежи чрез използване на т.нар. "IMSI капани" или "ловци". Устройството за хакерско прихващане струва само 7 долара, пише technews.bg.

Откритият бъг в защитното оборудване за високоскоростни 5G мобилни мрежи ги прави толкова уязвими, колкото мрежите от предишно поколение. IMSI ловците са устройства, които се маскират като базова станция на клетъчна телефонна мрежа и позволяват на хакери да прехванат уникалния IMSI идентификатор, регистриран в SIM картата.

След като телефонът е свързан към "прихващача", устройството може да го проследява. Освен това има опасност да се подслушват разговорите на други хора: ретранслаторът може да деактивира функцията за криптиране, включена от абоната, и да работи с обичайния отворен сигнал, предавайки го към реалната базова станция.

В момента IMSI капан може да бъде създаден само за 7 долара. Устройства от този вид се използват активно от полицията и специалните служби. През 2014 г. в три скандинавски страни - Норвегия, Швеция и Финландия - избухна скандал във връзка с употребата на IMSI капани.

Журналисти от норвежкия вестник Aftenposten измериха трафика в правителствения квартал в Осло, където са разположени посолствата на редица държави, и се оказа, че има многобройни фалшиви базови станции. Същите устройства бяха открити в правителствените квартали на Хелзинки и Стокхолм, но изчезнаха веднага щом се разчу за тях.

Използвайки IMSI капани, устройството не може да превключи в режим на пестене на батерията, който се активира, когато има стабилна връзка. Без него устройството постоянно оглежда най-близките базови станции, което се отразява на нивото на зареждане. Ако устройството е постоянно "в активно търсене", понякога батерията се разрежда пет пъти по-бързо от обикновено.