Смартфоните са много полезна вещ, която ние постоянно носим в себе си. Именно заради това обаче, често можем да забравим или дори изгубим своя телефон някъде. Скъпите устройства пък привличат джебчиите, които с радост биха измъкнали вашия смартфон от джоба.

Какво обаче да направим, когато телефонът ни е изчезнал?

Без значение дали имате iPhone или работещ под Android смартфон, то вашето устройство идва със вграден софтуер, който ви позволява да откриете местоположението на вашия телефон.

Ако имате телефон с Android, то със сигурност имате профил в Google. Тогава трябва да отидете на адрес: https://www.google.com/android/find.

След като въведете паролата за вашия профил в Google и следвате стъпките вие ще получите точното местонахождение на вашето устройство, когато то последно е направило връзка със сървърите на IT компанията.

Именно затова е добре да активирате мобилния си интернет преди да излизате.

Google ви предоставя и възможността да позвъните на своя телефон, благодарение на което да го откриете по-лесно. Възможно е и да изтриете всичките си данни от устройството.

По подобен начин работи и услугата на Apple, която е достъпна от адрес: https://www.icloud.com/find.

След като въведете необходимите данни и следвате стъпките, вие ще намерите точното местоположението на своя iPhone.

Експертите съветват да сложите сравнително трудна парола за отключване на екрана на своя телефон.

Всъщност паролата при заключване на екрана, наред с методите за пръстово или лицево разпознаване, е най-сигурния начин да предпазите информацията си от крадци.

Ако използвате лесна парола или друг не толкова труден за налучкване метод за отключване на екрана, то евентуалния крадец на устройството ви автоматично би придобил достъп до профилите ви в социалните мрежи и цялата ви налична информация.

Уведомяването на полицията при съмнение за изгубен или откраднат телефон също е стъпка, която експертите съветват да предприемете, макар и ефективността й да не е гарантирано висока.