С новите смартфони Pixel 3 дебютира и новата функция Night Sight, която разчита на изкуствен интелект, за да осигури ярки и ясни снимки на тъмно, без да се ползват статив и светкавица, предава Mobile Bulgaria.

Добавката вече е налична в Pixel 3 и дори в по-старите модели, макар че е с някои ограничения заради разликите в хардуера. Преди дни Google публикува обширен материал в своя Research Blog, който навлиза в подробности около използваните техники за изчислителна фотография и машинно обучение и посочва трудностите, с които е трябвало да се справят експертите на компанията, за да постигнат желания резултат.

Night Sight надгражда технологията HDR+, която дебютира през 2014 и разчита на комбинирането на множество кадри за получаване на крайния резултат. Промените включват сливането на повече кадри с цел подобряване на качеството на снимките при екстремно ниски нива на осветеност - между 3 и 0.3 лукса.

Основна разлика между HDR+ и Night Sight е ползването на по-дълга експозиция за отделните кадри, което намалява нивата на шум. Това обаче може да доведе до размазване на кадрите при движение на ръката или наличието на движещи се обекти. Google се справя с това, като отчита наличието на движение в сцената и спрямо него задава скоростта на затвора.

Експозицията варира според различни фактори, включително дали телефонът има оптична стабилизация или жироскопът му регистрира движение. Заедно с това с функцията променя и броя за записаните кадри - 6 ако се ползва статив и 15 ако се снима от ръка. За правилното определяне на баланса на бялото Google използва машинно обучение, като е обучила алгоритъм да различава снимките с точен и неточен баланс на бялото.

Night Sight работи най-добре с Pixel 3, защото алгоритъмът за баланса на бялото е обучен с негови снимки и няма да е толкова точен при старите телефони. В допълнение при Pixel се ползва и по-кратка експозиция на кадрите, защото телефонът не разполага с оптична стабилизация.