Онлайн видео платформата YouTube обяви, че прекратява временното отстраняване на Доналд Тръмп, което я прави последната от големите социални медийни компании в САЩ, която обръща курса на забраната на бившия президент.

Вицепрезидентът на YouTube по обществената политика Лесли Милър каза, че от днес акаунтът на бившия президент "вече не е ограничен и възможността за качване на ново съдържание е възстановена.

Обосновавайки решението си YouTube заяви, че е оценил "риска от насилие" като минимален и същевременно е взел предвид важността избирателите да чуят "еднакво от основните национални кандидати".

Стари видеоклипове на Тръмп, които бяха деактивирани, отново са активирани, но някои от неговите видеоклипове, които YouTube все още смята за подбуждащи към насилие, няма да бъдат възстановени.

YouTube, най-голямата видео платформа в света, официално спря канала на Тръмп на 12 януари 2021 г., почти цяла седмица след като неговите поддръжници нахлуха в Капитолия и няколко дни след подобни забрани от Meta и Twitter.

Компанията първоначално спря акаунтите на Тръмп за минимум седем дни за нарушаване на нейните политики и "в светлината на опасенията относно продължаващия потенциал за насилие". YouTube в крайна сметка удължи тази забрана "за неопределено време", след като изтече този седемдневен период.

Социалните медии са ключово средство за достигане до избирателите и за набиране на средства. Те биха могли да дадат тласък на Тръмп, който ще се кандидатира отново за президент през 2024 г. Тръмп има повече от 2,6 милиона последователи в "ЮТюб" и още 34 милиона последователи във "Фейсбук" и 23 милиона в "Инстаграм".

Все още бившият президент не е написал нищо в социалните мрежи на "Мета" или в "Туитър". Вместо това той се придържа към своята социална платформа "Трут соушъл" ("Truth Social"), която основа в края на 2021 г. и в която има близо 5 милиона последователи.