Астрономи от Националната астрономическа обсерватория на Япония ползвали телескопите "Субару" и "Кек" в Мауна кеа. Влиятелният експерт в областта на космологията и сформирането на галактики Ричард Елис от Калифорнийския технологичен институт заяви, че новото изследване е далеч по-убедително в сравнение с други подобни проучвания, свързани с галактики.

"Японският екип прибегнал до методи, които всеки може да одобри, увери той. Резултатите все пак не се различават съществено от онези, които бяха получени от същия екип миналата година."

През 2010 г. френски учени ползваха космическия телескоп "Хъбъл" на НАСА, за да открият галактика на разстояние 13,1 милиарда светлинни години. Миналата година калифорнийски екип също прибегна до "Хъбъл", за да наблюдава галактика на разстояние 13,2 милиарда светлинни години. Резултатите от двете изследвания с "Хъбъл" бяха публикувани в сп. "Нейчър".

Двата екипа ще трябва да потвърдят получените резултати чрез други методи, отбеляза Елис. Астрономи от Държавния университет на Аризона тази седмица увериха, че ползвали телескоп в Чили и открили галактика на разстояние 13 милиарда светлинни години. Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.