Неговата работа по клонирането на жаби през 50-те и 60-те години на XX в. на практика проправи пътя към създаването на овцата Доли през 1996 г. от учените в Единбургския университет. Но докато се стигне до клонирането на човешки същества ще трябва да бъдат преодолени както множество технически проблеми, така и чисто етични.

Според сър Джон, обаче, хората скоро ще преодолеят задръжките си, ако клонирането се окаже полезно от медицинска гледна точка. Той припомня, как на забременяването ин витро се е гледало с голямо подозрение, но след появата на първото такова бебе - Луиз Браун през 1978 г., днес методът е широко приет.

Множество елементи от процеса на клониране обаче ще трябва да бъдат подобрени, преди да се пристъпи към копиране на човешко същество, тъй като в момента клонираните ембриони на животни се появяват на бял свят деформирани.

Пред програма на Би Би Си ученият си спомня, че когато е клонирал жаби е предрекъл, че до клониране на бозайници ще се стигне след половин век. Появата на Доли на практика потвърждава думите му.