Мрежата от радиотелескопи изследва небето от 2007 г. в очакване да намери други цивилизации. Когато парите свършиха, екипът от програмата обяви дарителска кампания, чиято цел бе да събере 200 000 долара до 12 август. Целта бе постигната още на 8 август, което даде основание на института да обяви, че в средата на септември възобновява търсенето на извънземни.

Досега над 2500 души са дали най-малко по 80 долара за програмата. Сред многото дарители се четат имената на автора на фантастични филми Лари Райвън и астронавта от мисията на „Аполо 8“ Бил Андерс. Андерс смята, че е „безотговорно“ човешката раса да не търси доказателства за съществуването на извънземен разум.

Най-известна от дарителите е актрисата Джоди Фостър. Героинята от филма „Контакт“, който разказва как една жена, млад астроном, улавя първото съобщение от звездите, очаква, че проектът ще „даде възможност да се премине от измислицата към реалността“.

Със събрания фонд SETI ще може да изкара до края на 2011 г., отбелязва директорът на института Томас Пиърсън. SETI има нужда от 2,5 милиона долара годишно. Пиърсън смята, че е възможно партньорство с US Air Force, като телескопите на SETI се включат в улавянето на космически отломки, способни да навредят на американските сателити.
Частните инвеститори също са надежда. През 2007 г. съоснователят на Microsoft Пол Алън даде 25 милиона долара за програмата, която търси в Космоса други цивилизации.