Приземяването на кораба "Союз ТМА-21", с който от станцията трябваше да се върнат Александър Самокутяев, Андрей Борисенко и Роналд Гаран, бе запланувано за 8 септември.

Официалното решение за продължаване на полета на тримата членове на екипажа на МКС ще бъде взето в скоро време. Новата дата на приземяването на "Союз ТМА-21" още не е обявена, но източници от ракетно-космическия отрасъл заявяват, че тя ще е около 19 септември.

Космонавтите Александър Самокутяев и Андрей Борисенко и астронавтът от НАСА Роналд Гаран се отправиха за МКС на 5 април с кораба "Союз ТМА-21", който се скачи със станцията на 7 април. Продължаването на срока на пребиваването им в орбита е свързано с аварията на 24 август с товарния космически кораб "Прогрес М-12М".
Както бе съобщено, 325 секунди след старта от Байконур на ракетата носител "Союз-V", която трябваше да изведе товарния кораб на орбита възникнаха проблеми в двигателя и той се изключи. "Прогрес" не се отдели и челната част заедно с третата степен на ракетата паднаха в Чойския район на република Алтай.

Във връзка с аварията руската космическа агенция "Роскосмос" спря стартовете на ракетата носител "Союз" до изясняване на причините за случилото се. Сега се обсъжда въпросът за отлагане на старта на кораба "Союз ТМА-22", с който на МКС ще бъдат изпратени нови членове на екипажа.