Генетичната манипулация на човешки ин витро ембриони ще бъде извършена за първи път във Великобритания в опит учените да разберат защо някои жени страдат от повтарящи се спонтанни аборти, пише в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.


ВИДЕО  > > > >Ако лицензът за научното изследване бъде предоставен, то това ще бъде едва вторият познат случай в историята, в който хромозомите на човешки ембриони са генетично манипулирани с помощта на революционна техника, наречена „Crispr / Cas9”.

Когато китайски учени обявиха по-рано тази година, че са променили генетично "неизползваеми" ин витро ембриони, чрез метода Crispr / Cas9, критиците сметнаха, че учените са достигнали твърде далеч.

Изследователите от Великобритания, които имат намерение да проведат проучването, увериха, че ембрионите ще бъдат унищожени след края на експеримента.

Няма да има дизайнерски бебета, защото проектът е насочен единствено към фундаментални изследвания в областта на генетиката на ранното развитие на човека”, настояха учените.

Въпреки това, критиците на манипулирането на човешки ембриони ин витро, дори за изследователски цели, твърдят, че това е хлъзгав наклон на генетично-усъвършенствани "дизайнерски бебета", които биха могли да бъдат проектирани с желаните черти като интелигентност или физически дадености.

Учените, които стоят зад предложеното проучване в Обединеното кралство заявиха, че нямат намерение да променят ДНК-то на бъдещите поколения.

Въпреки това, те приемат за възможно в някакъв момент в бъдеще това да бъде безопасно и медицински оправдано, например за избягване на наследствени заболявания или за придаване устойчивост на болести.

Ако получат лиценз, учените ще изследват ембриони, дарени от двойки, които страдат от безплодие и са се подложили на ин витро процедура.

За целта на експеримента ще бъдат използвани ембриони, които не могат да бъдат износени.

Ние не планираме да променяме гените за клинични цели. Ние се интересуваме от основните механизми на ембрионалното развитие. Ако някой от нашите открития предполагат начини за подобряване на развитието на ембриона след ин витро или за предотвратяване на спонтанен аборт, то те ще включват конвенционални подходи, а не манипулация на гени ", каза д-р Ниакан от институт "Франсис Крик" в Лондон.

Американски учени клонираха човешки ембриони от парченца кожа > > > >Наскоро френски учени създадоха сперматозоиди с помощта на ин витро технология на базата на незрели клетки от тестиси, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Според учените това се случва за пръв път в света и ще допринесе до няколко години за революционизиране на лечението срещу безплодие на хиляди мъже.

В експериментите с ин витро технология са създадени сперматозоиди от плъхове, маймуни и хора. За целта са били нужни 20-годишни проучвания.


Учени искат да модифицират човешките гени