Международен екип от физици съобщи за важно откритие относно рядка форма на материя, известна като антиматерия. Учените открили, че антиматерията реагира на гравитацията по същия начин, по който го прави и обикновената материя, пише Space.

Този резултат бележи първото по рода си пряко наблюдение на свободно падаща антиматерия, при която атомите са направени от антипротони вместо от протони и антиелектрони (позитрони) вместо електрони.

Антипротоните са основно отрицателно заредени протони (протоните са положителни в атомите на нормалната материя) и позитроните са положително заредени електрони (електроните са отрицателни в атомите на нормалната материя).

Екипа в крайна сметка доказа, че по-специално атомният антиводород - съставен от един антипротон в центъра с положително зареден позитрон, обикалящ около него - се изтегля надолу поради гравитацията, вместо нагоре.

Това означава, че материята и антиматерията са подвластни по един и същ начин на гравитацията. В следствие от това антигравитацията не съществува.

Освен това, близо три десетилетия след първото създаване на антиводород в лаборатория, днешният научен триумф е още едно потвърждение на общата теория на относителността на Айнщайн. Тя предвижда, че всички маси, независимо от разликите във вътрешните им структури, реагират на гравитацията по подобен начин.

"Ако се разходите из коридорите на този отдел и попитате физиците, всички те биха казали, че този резултат не е ни най-малко изненадващ. Това е реалността", Джонатан Вуртеле, професор по физика в Калифорнийския университет в Бъркли, който пръв предложи експеримента преди повече от десетилетие и съавтор на новото проучване, каза в изявление. "Но повечето от тях ще кажат също, че експериментът трябва да бъде направен, защото никога не можете да сте сигурни."

Концепцията за антигравитация бе популяризирана от множество научно-фантастични филми и книги. Тя често бе обект на съмнителни патенти, но и на престижни изследвания.

Експериментът с антиматерията бил осъществен в ЦЕРН. За да станат свидетели на ефектите на гравитацията, която е най-слабата от четирите известни сили, изследователите намалят силата на магнитното поле. Именно с негова помощ те съхраняват безопасно антиводородните частици. Отслабването на полето позволява на частиците да станат подвластни на гравитацията. В следствие на това мнозинството от частиците започват да падат надолу в съда.

Множеството повторения на експеримента убедително демонстрирало, че гравитацията кара антиводорода да пада надолу и по същество антигравитацията не съществува.

Въпреки че последните открития изключват теориите, според които антиматерията се отблъсква от гравитацията, само по-прецизни измервания ще покажат дали има някаква разлика в гравитационната сила върху антиматерията в сравнение с материята, допълват учените.