Европейската космическа агенция (ЕКА) избра сондата "ЕнВижън" ("EnVision") за следващата си мисия за изследване на Венера, предаде Франс прес.

Задачата на космическия апарат, който ще бъде изстрелян в началото на 30-те години на века, ще бъде да разбере как най-близката ни съседка се е превърнала в необитаем токсичен ад.

Съобщението идва само седмица след като НАСА оповести две нови мисии до Венера между 2028 и 2030 г. - "Да Винчи Плюс" и "Веритас".

От ЕКА отбелязват, че сондата "ЕнВижън", която се съревноваваше с друга мисия - "Тезей", е избрана от научно-програмния комитет на организацията заради нейната "революционна" технология.

Орбитиращият апарат ще носи серия от европейски инструменти, с помощта на които ще осигури "глобален поглед върху планетата - от нейното вътрешно ядро до горната й атмосфера, за да определи как и защо Венера и Земята са се развили по толкова различен начин".

Венера можеше да има приблизително същия размер и състав като Земята. Планетата обаче е претърпяла драматични климатични промени, еволюирайки "в токсична атмосфера и забулена в гъсти облаци, богати на сярна киселина", обясняват от ЕКА.

Най-близката възможност за изстрелване на "ЕнВижън" е 2031 г. Други възможни опции са през 2032 и 2033 г. След старта на сондата ще са необходими приблизително 15 месеца, за да достигне дестинацията си, и още 16 месеца, за да се позиционира в орбита на височина между 220 и 540 километра над Венера.

Бордовите спектрометри ще наблюдават газовете в атмосферата и ще анализират състава на повърхността, "търсейки промени, свързани с признаци на активен вулканизъм". Радар, предоставен от НАСА, ще изпраща изображения и карти на повърхността. Инструментът също така ще позволи да се изследва вътрешната структура на планетата и нейното гравитационно поле.

Предишната мисия на ЕКА, "Венера Експрес" (2005-2014), беше фокусирана главно върху атмосферните изследвания.