Ограниченото време, през което хората могат да внимават, заедно с претоварването с информация в социалните медии допринасят за популярността, която получават фалшивите новини, съобщава сп. "Лайв сайънс", цитирано от БТА.

Откриването на причините за популярността на фалшивите новини може да помогне на специалистите да разработят средства, които да противодействат на разпространението им. Възможно е например да бъде ограничено действието на компютърните програми (социални ботове), които автоматично генерират съобщения, наводняващи социалните медии с нискокачествена информация.

72% от българите забелязват фалшивите новини >> >> >>


"Откриването на социалните ботове е много трудно", споделя авторът на изследването Филипо Мензнер от факултета по информатика и компютърни науки към университета на Индиана.

Известно е, че когнитивните процеси на някои хора допринасят за разпространяване на фалшиви новини. Мнозина обръщат внимание и споделят само съобщения, в съзвучие с възгледите им. Те го правят дори и когато тази информация е фалшива.

"Превантивна цензура" от Facebook и Twitter >> >> >>


В изследването си американските учени са разгледали други механизми. Те са разработили компютърен модел за споделяне на идеи, за да видят как индивидуалното внимание и изобилието на информация се отразява на популярността на нискокачествените срещу висококачествените мемове. Учените приели за по-качествени мемовете с по-голяма оригиналност, красиви снимки или вярно твърдение.

Резултатите показват, че вероятността да бъдат споделени е еднакъв и за нискокачествените и за висококачествените мемове, сигурно защото вниманието на потребителите не е безкрайно и хората са твърде претоварени с информация, за да разграничават между качественото и некачественото.

Затова един от начините да се помогне на хората да правят разлика между качествена и некачествена информация в социалните медии, е да бъде намалено количеството й. Това може да стане като бъде ограничено използването на постове от социални ботове.

Засичането на такива автоматични програми обаче не е лесно. Съществуващите системи не винаги са акуратни, а и цената на грешката (прекратяване на легитимен акаунт) е по-висока от пропускането на социален бот.