Документалният филм "Място за наука", посветен на 40-годишнината на Националната астрономическа обсерватория /НАО/ в Рожен, е вече в YouTube канала на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН /ИА с НАО-БАН/ и всеки желаещ може да го гледа. Това съобщават от Института в своята Facebook страница.

Негови автори са журналистът Димитър Сотиров и операторът Валентин Паскалев, а в лентата се разказва за началото, историята, днешния ден и бъдещето на НАО Рожен. Филмът проследява вълнуващата история на обсерваторията чрез разкази на хора като първия й директор проф. Богомил Ковачев и д.ф.н. Илиан Илиев.

Проф. д-р Евгени Семков и доц. д-р Никола Петров разказват за научната дейност в обсерваторията и за различните форми за запознаване с нея в наши дни. Перспективите за развитие на НАО Рожен и новата изследователска техника, която предстои да бъде монтирана там допълват картината на тази важна научна инфраструктура по думите на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

За бъдещата станция на паневропейския ЛОФАР радио телескоп и за нейната роля за приобщаване на България в проекта, в който участват 10 държави от Европа, разказва доц. д-р Камен Козарев.

Обсерваторията е официално открита на 13 март 1981 г. и в момента е най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа