Хранителни добавки създават риск от развитие на рак | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Хранителни добавки създават риск от развитие на рак
Снимка: Shutterstock

Хранителни добавки създават риск от развитие на рак

Високите нива на никотинамид рибозид са опасни

| Редактор: Стоян Гогов 5 2482

Хранителни добавки, съдържащи никотинамид рибозид - форма на витамин B3, могат да увеличат риска от развитието на сериозно заболяване, включително и на рак, установи проучване на експерти от университета на Мисури, цитирано от електронното издание МедикълЕкспрес и БТА.

Предишни изследвания свързваха вещества като това с ползи за сърдечно-съдовото, метаболитното и неврологичното здраве.

Международният екип от изследователи, ръководен от Елена Гун, доцент по химия в университета на Мисури, обаче установи, че високите нива на никотинамид рибозид могат не само да увеличат риска от развитие на рак на гърдата, но също да доведат до метастази, дори и в мозъка. След като ракът достигне до този орган, резултатите са смъртоносни, тъй като към този момент не съществуват жизнеспособни възможности за лечение, обясни Гун, която е водещ автор на проучването.

"Някои хора ги приемат (витамини и добавки), защото автоматично се смята, че носят само ползи за здравето, но много малко се знае как реално действат", казва тя. "Заради тази липса на познания бяхме вдъхновени да проучим основните въпроси, свързани с това как витамините и добавките работят в тялото".

След смъртта на 59-годишния си баща само три месеца, след като е диагностициран с рак на дебелото черво, доц. Елена Гун започва да търси по-добро научно разбиране на метаболизма на рака или енергията, чрез която се разпространява в човешкото тяло.

Тъй като никотинамид рибозид е известна добавка за повишаване на нивата на клетъчна енергия, а раковите клетки се хранят така, Гун иска да проучи ролята на добавката за развитието и разпространението на рака.

"Нашата работа е особено важна, като се има предвид масовата наличност в търговската мрежа и големият брой текущи клинични изпитвания при хора, при които никотинамид рибозид се използва за намаляване на страничните ефекти от терапията на рак при пациенти", допълва доцентката.

Изследователите сравняват и изследват какви са нивата на хранителната добавка в раковите клетки, Т-клетките и здравите тъкани чрез нова технология. Тя се основава на изключително чувствително биолуминисцентно изображение, което позволява количествено определяне на нивата на веществото в реално време по неинвазивен начин. Наличието на никотинамид рибозид се изобразява със светлина и колкото по-ярка е тя, толкова по-голямо е то.

Според Гун резултатите от изследването подчертават колко е важно внимателното да се проучват потенциалните странични ефекти на подобни преди употребата им от хора, които може да имат различни видове здравословни състояния.

Данните от изследването на учените от университета на Мисури са публикувани в изданието "Biosensors and Bioelectronics".

Хранителни добавки създават риск от развитие на рак

Хранителни добавки създават риск от развитие на рак

Високите нива на никотинамид рибозид са опасни

| Редактор : Стоян Гогов 5 2482 Снимка: Shutterstock

Хранителни добавки, съдържащи никотинамид рибозид - форма на витамин B3, могат да увеличат риска от развитието на сериозно заболяване, включително и на рак, установи проучване на експерти от университета на Мисури, цитирано от електронното издание МедикълЕкспрес и БТА.

Предишни изследвания свързваха вещества като това с ползи за сърдечно-съдовото, метаболитното и неврологичното здраве.

Международният екип от изследователи, ръководен от Елена Гун, доцент по химия в университета на Мисури, обаче установи, че високите нива на никотинамид рибозид могат не само да увеличат риска от развитие на рак на гърдата, но също да доведат до метастази, дори и в мозъка. След като ракът достигне до този орган, резултатите са смъртоносни, тъй като към този момент не съществуват жизнеспособни възможности за лечение, обясни Гун, която е водещ автор на проучването.

"Някои хора ги приемат (витамини и добавки), защото автоматично се смята, че носят само ползи за здравето, но много малко се знае как реално действат", казва тя. "Заради тази липса на познания бяхме вдъхновени да проучим основните въпроси, свързани с това как витамините и добавките работят в тялото".

След смъртта на 59-годишния си баща само три месеца, след като е диагностициран с рак на дебелото черво, доц. Елена Гун започва да търси по-добро научно разбиране на метаболизма на рака или енергията, чрез която се разпространява в човешкото тяло.

Тъй като никотинамид рибозид е известна добавка за повишаване на нивата на клетъчна енергия, а раковите клетки се хранят така, Гун иска да проучи ролята на добавката за развитието и разпространението на рака.

"Нашата работа е особено важна, като се има предвид масовата наличност в търговската мрежа и големият брой текущи клинични изпитвания при хора, при които никотинамид рибозид се използва за намаляване на страничните ефекти от терапията на рак при пациенти", допълва доцентката.

Изследователите сравняват и изследват какви са нивата на хранителната добавка в раковите клетки, Т-клетките и здравите тъкани чрез нова технология. Тя се основава на изключително чувствително биолуминисцентно изображение, което позволява количествено определяне на нивата на веществото в реално време по неинвазивен начин. Наличието на никотинамид рибозид се изобразява със светлина и колкото по-ярка е тя, толкова по-голямо е то.

Според Гун резултатите от изследването подчертават колко е важно внимателното да се проучват потенциалните странични ефекти на подобни преди употребата им от хора, които може да имат различни видове здравословни състояния.

Данните от изследването на учените от университета на Мисури са публикувани в изданието "Biosensors and Bioelectronics".