Консумирането на изкуствен подсладител може да увеличи риска от развитие на рак, предполага мащабно проучване в четвъртък, но експерти, които не участват в изследването, твърдят, че данните не са достатъчни за направата на заключение, пише ScienceAlert.

За да оценят риска от рак на подсладителите, изследователите анализираха данните на повече от 100 000 души във Франция. Доброволците сами съобщават за своята диета, начин на живот и медицинска история в интервала между 2009-2021 г. като част от проучването NutriNet-Sante.

След това те сравняват консумацията със степента на рак, като същевременно коригират за други променливи като тютюнопушене, лоша диета, възраст и физическа активност.

Участниците, които са консумирали най-голямо количество подсладители, "над средното количество, са имали повишен риск от рак от 13 процента в сравнение с неконсуматорите", каза пред АФП Матилд Тувие, изследователски директор във френския институт INSERM и ръководител на изследването.

Проучването, публикувано в списание PLOS Medicine, казва, че по-висок риск от рак се наблюдава особено при подсладителите аспартам и ацесулфам калий - и двата използвани в много безалкохолни напитки.

Националният институт по рака на САЩ и Обединеното кралство за изследване на рака казват, че подсладителите не причиняват рак и са разрешени за употреба от Европейския орган за безопасност на храните.

Майкъл Джоунс от The Institute of Cancer Research, Лондон каза, че връзката, докладвана в проучването, "не предполага причинно-следствена връзка" и "не е доказателство, че изкуствените подсладители причиняват рак".

Той каза, че констатациите могат да предполагат, че "рискът от рак може да бъде повишен при типа хора, които използват изкуствен подсладител, а не самия подсладител".