До кацането на новия марсиански роувър остават малко повече от 24 часа. Учените имат огромни очаквания към мисията, а от НАСА се надяват да извършат поредното си успешно докосване до повърхността на планетата. Роувърът "Пърсивиърънс" е снабден с множество инструменти, които да му позволят да търси живот. Освен това с него пътува и малък хеликоптер, който може да се превърне в първия летателен апарат, извършил полет в атмосферата на друга планета.

"Пърсивиърънс" ще копае в скалите на Марс и ще събира образци от ключови места, където учените са открили доказателства за древни речни делти. При следваща мисия образците ще бъдат върнати на Земята за изследване.

Но къде всъщност ще кацне американският роувър на Марс?

Мястото на кацането беше избрано след години на научни дебати и спорове. Преди 3,5-3,9 милиарда години кратерът на Джезеро е бил езеро с дълбочина 500 метра, от което е потегляла мрежа от реки. Широчината на кратера е 45 километра. Специалисти смятат, че кратерът "може да е събрал и съхранил минали органични молекули и други потенциални признаци на живот на микробно ниво". Именно поради тази причина Джезеро е избран за мястото на кацане на най-новата марсианска мисия на НАСА - "Пърсивиърънс".

Вижте как изглежда кратерът на Джезеро >> >> >>

Любопитно е, че местността получава своето наименование през 2007 година, като "Джезеро" произхожда от намиращият се в Босна град - Језеро. Името може лесно да се преведе като езеро.

Джезеро е бил избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата, която преди да стане студена и суха е имала езера и може би океани, разказват учените.

Те смятат, че там може да има най-малко пет типа скали, сред които глини и карбонатни скали, където вероятността да се намерят следи от минал живот е смятана за по-висока.

В миналото кратерът Джезеро е бил езеро, пълно с течна вода

Снимка: NASA

Роувърите не могат да изминават дълги разстояния през своя живот и затова изборът на място, на което те ще кацнат, е от ключово важно значение. Карбонатните скали са плод на взаимодействието между водата, атмосферните газове и скалите, което дава информации за условията на околната среда в момента на тяхното формиране, споделя Кен Фарли, учени от проекта за Марс 2020 към НАСА.

Кратерът Джезеро се намира северно от марсианския екватор.

Много е вероятно НАСА да прати първите хора на Червената планета именно в кратера Джезеро, в следствие на което местността да се превърне в дом на първата база или дори колония на чужда планета.