Китай е страната, направила най-бърз прогрес в космическата си програма през този век. Тя успя да се превърне в първата държава, пратила сонда на обратната страна на Луната, а роувърът й на Марс отбеляза успешно кацане още от първия път. Досега единствено НАСА бе осъществявала кацания на Червената планета. Усилията на Китай не приключват до тук, страната изгражда собствена космическа станция, разполага с най-големия радиотелескоп и сериозно развива проектите си за изпращане на хора на Луната. Мисията "Шънчжоу-12" извела 3-ма тайконавти в орбита, където те ще останат 90 дни е о добър повод да научим повече за китайската космонавтика.

Историята на пилотираните ракетни полети на Китай започва още през 14-и век. Китаецът Уан Ху е първият човек, направил опит за полет в небесата с ракета. Неговата примитивна ракета представлявала един стол, към който прикрепил 47 заредени с барут тръби. Той успял да излети, но за съжаление това му струвало живота, разказва Радио Китай.

На 24 април 1970 г. Китай изстрелва първия си сателит "Дунфанхун -1".

На 15 октомври 2003 г. е изстрелян първият китайски пилотиран космически кораб "Шънджоу-5". Пътешествието в космоса на първия китайски космонавт Ян Лиуей продължава 21 часа и 23 минути.

На 12 октомври 2005 г. е изстрелян пилотираният космически кораб "Шънджоу-6" с няколко души на борда.

Изстреляна е ракетата "Шънджоу-7". За първи път в тази мисия китайски космонавт излиза извън кабината в открития космос.

Лиу Юн, първата жена космонавт от Китай, излита на 16 юни 2012 година с ракетата "Шънджоу-9".

Сондата "Чанъ-4" направи първото в историята на човечеството меко кацане на обратната страна на Луната на 4 януари 2019 г.

Сондата "Тиенуън-1" кацна на Марс и пусна марсохода "Джужун" преди около месец - на 15 май 2021 г. Седмица по-късно товарната ракета "Тиенджоу-2" се свърза с основния модул на китайската космическа станция "Тиенхъ".