Китайски следователи установиха, че Хъ Цзянкуей, китайският лекар, стоящ зад раждането на две бебета с редактирани гени, е действал на своя глава, предава БТА.

Според китайските медии докторът ще бъде наказан за всяко свое нарушение на действащите в Китай закони. Хъ Цзянкуей редактира гените на бебетата с надеждата те да станат резистентни на вируса на ХИВ.

Следователите в южната провинция Гуандун констатираха, че Хъ Цзянкуей лично е организирал набирането на средства за експеримента, и го извършил без съответния контрол от страна на университетските власти, което е в разрез със закона

След близначките Лулу и Нана се очаква да се роди и трети ембрион, плод на експериментите на Хъ Цзянкуей. В пет други случая не се получило оплождане. Китайските медицински власти ще следят отблизо състоянието на близначките и на ембриона. Според агенция Синхуа действията на Хъ Цзянкуей са влезли в конфликт с етиката и почтеността на научните изследвания и с националните регулации в тази област. Лекарят е правил всичко на своя глава за собствена слава и облага.

В рамките на спорните експерименти Хъ Цзянкуей са участвали осем двойки. Във всеки един от случаите мъжете били ХИВ-позитивни, а жените - не. Световната научна общност реагира, като изтъкна, че редактирането на гени не е било необходимо, за да бъде предотвратено предаването на болестта от бащите на децата им. Гилдията остро осъди опитите за генното модифициране на бебета и свързаните с тях тежки последици за човешкия геном.