Китай планира да изстреля първите астронавти към новата си космическа станция, която се изгражда в момента в орбита около Земята. Очаква се това да се случи през следващата седмица, макар че не е посочена конкретна дата. Не са съобщени и имената на астронавтите.

Мисията обаче би могла да отбележи голяма крачка напред в космическите амбиции на Китай с установяването на значително и дългосрочно присъствие в орбита около родната планета.

Припомняме, че азиатската страна започна подготовка за своя космическа станция още в началото на 90-те години. Страната бе изключена от програмата на Международната космическа станция основно заради възраженията на САЩ за секретността и обвързаността на китайската космическа програма с военните.

Ракетата, която ще изпрати трима членове на екипажа до новата станция, вече е преместена на стартовата площадка. Астронавтите ще прекарат три месеца в орбита, като задачата им ще бъде да извършат космически разходки, строителни и технически дейности и научни експерименти.

Основният участък на станцията "Тианхъ" ("Небесна хармония") бе изведен в орбита на 29 април. Китайската космическа агенция планира общо 11 изстрелвания до края на следващата година за завършване на орбиталния комплекс. Ще бъдат изпратени два лабораторни модула, заедно с доставки и членове на екипажа.