Китайският марсоход "Чжужун" е заснел поредица от близки снимки на парашута и защитната си обвивка на червената планета, съобщава агенция Синхуа. На кадрите се виждат ясно парашутът и изгорялата, но ненарушена защитна обвивка.

Вижте снимките на Китай от Марс >> >> >>

Марсоходът вече е е изминал около 500 метра на повърхността на Червената планета, като е прекарал над 2 месеца там. За това време той е тествал системите си, провел е научни наблюдения и е заснел панорамни кадри.

Космическият апарат "Тянвън-1" успешно се спусна на повърхността на Марс на 15 май. Роувърът "Чжужун", който кацна заедно с него, изследва почвата, йоносферата и климата на планетата. "Чжужун" освен това търси следи от живот в миналото. Марсоходът разполага с шест научни инструмента и се очаква да работи 92 земни дни.

Безпилотният космически апарат за изследване на Марс "Тянвън-1" бе изстрелян точно преди една година - на 23 юли 2020 г. с ракета-носител "Чанчжън-5" от космодрума Вънчан на китайския остров Хайнан. През февруари той достигна орбитата на Марс.

Китай е изключително горд с факта, че успя да кацне на Марс от първия си опит. Досега единствено апарати на НАСА са успявали да достигнат повърхността на планетата.